Noget om julefrokost

Sådan skal en julefrokost se ud!Det’ jul, det’ cool, det’ julefrokost!

Julen står for døren, og det er nu højtid for julefrokoster med et overflødighedshorn af mad, drikke og underholdning.

Julefrokosttraditionen er ikke så gammel, som man skulle tro. Faktisk startede fænomenet allerede i 1940’erne og specielt under den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig.

Julefrokosterne opstod som en tradition både på arbejdspladserne og i hjemmene i Danmark.

Efter afslutningen på krigen, blev julefrokosten også en fest, hvor der blev indført dans under afholdelsen af festerne.

Senere i 1950’erne blev julefrokosten en fasttømret tradition på både store og mellemstore virksomheder, og i 1976 blev der endda lavet en spillefilm om julefrokosterne under navnet ”Julefrokosten”, og farcen eksemplificerede meget godt, hvad der kan ske under en julefrokost.

Julefrokost på arbejdspladsen
Fredagene i julemåneden er i mange tilfælde lig med julefrokoster på arbejdspladserne, og festerne kan godt betegnes som et rituelt foretagende – nærmest som en stammetradition, er der flere sociologer, der mener.

Mange mennesker forbereder sig i lang tid op til julefrokosten, som fx kan afholdes i firmaets kantine, som bliver pyntet op til lejligheden.
Grænserne flytter sig under en våd julefrokost, og næsten alt er tilladt – det er dog ikke en god idé at blive aggressiv og råbe.
Derimod er det accepteret, at man bliver lidt mere kærlig end normalt og måske får snakket med sine kollegaer og chefer på en anden måde, end man plejer.

Historier fra julefrokoster vidner ofte om ting som fx sjov med kopimaskiner, snaps og lummer stemning, og ifølge fagforeningen 3Fs medlemsblad har mere end 24 procent prøvet at kysse til en julefrokost, og der bliver også drukket mere end normalt.

Seks ud af 10 kvinder drikker sig fulde til julefrokosten, mens det kun gælder for 50 procent af mændene.

Der er også mange, der laver nogle lidt dumme ting under en julefrokost, og har måske svært ved at huske, hvad der er sket næste dag.
Der er dog altid mulighed for at sige undskyld dagen efter.

En julefrokost med mange traditioner
Enhver julefrokost har traditioner, hvad angår maden. Se her, hvad der typisk serveres til julens fester.
Der er mange ”klassikere” på julemenuen, og nogle af dem er fx sild, sylte og blodpølse.

Vi har fundet et typisk eksempel på en komplet julefrokostmiddag:

• Sildebord med alt, hvad der hører til
• Fiskefileter, æg og rejer
• Varm leverpostej m. tilbehør
• Medister
• Frikadeller med rødkål
• Sylte
• Flæskesteg
• Skinke med brunede kartofler
og grønlangkål
• Ris á la mande og ostebord

Dertil kommer drikkevarer, og der bliver sjældent drukket vin, men derimod mere øl, vand og snaps. Særligt drikker man snaps under sildeanretningen.

Det er også meget normalt, at der bliver sørget for en form for underholdning til julefrokosterne – bl.a. i form af live-musik, leje af tryllekunstner m.m.

En julefrokost er alt i alt en homogen blanding af mad, drikke, sjov og underholdning, og ofte starter julefrokosterne allerede inden den 1. december.

Der er også hvert år en række klicheer, der gentager sig. En af dem er jalousi.
Ens partner kan nogle gange blive bekymret over at sende sin elskede alene til julefrokost, og det kan endda ende i skænderier og jalousi.
Det er dog sjældent, at der er noget at være bekymret over, viser en række undersøgelser.
Ofte kan problemerne ordnes gennem samtaler mellem parrene, og ens ageren er også et udtryk for, hvem man er som person. Vi kommer dog ikke udenom, at jalousi er en del af årets julefrokoster, selvom det måske ikke burde være sådan.

Står du og skal til julefrokost, ønsker vi dig god fornøjelse! 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Jul og tagget . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.